Rookmelder verplicht?
Rookmelders zijn al verplicht in nieuwbouw-woningen, maar volgens het Verbond van Verzekeraars zou die verplichting moeten gelden voor alle gebouwen. Of dat mogelijk en uitvoerbaar is, is de vraag. Maar dat rookmelders levens redden is zeker.

Ieder jaar zijn er in Nederland zo'n 6.000 woningbranden met gemiddeld 600 gewonden. Onder de doden zijn relatief veel 65-plussers. De vrees bestaat dat dit aantal gaat stijgen nu meer ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Want door fysieke beperkingen en/of mentale achteruitgang heeft deze groep drie keer zoveel kans om slachtoffer te worden van brand dan de gemiddelde inwoner in Nederland.

Thuis wonen is riskanter
Het probleem wordt groter door de vergrijzing. Over vijftien jaar is een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar. Meer ouderen zullen bovendien zelfstandig in hun wijk of buurt blijven wonen en er zullen minder verzorgingshuizen zijn. En dat terwijl ouderen juist in een zelfstandige woonomgeving eerder slachtoffer worden van brand dan in een verzorgingstehuis.

Brand voorkomen
Zowel Brandweer Nederland als het Verbond van Verzekeraars willen meer maatregelen om brand te voorkomen. Bijvoorbeeld verplichte rookmelders, betere regelgeving voor seniorencomplexen, innovatieve oplossingen in woningen en meer voorlichting. Maar brandveiligheid gaat ons allemaal aan. Of u nu wat ouder bent of niet, u kunt vandaag nog beginnen met het brandveilig maken van uw woning. Rookmelders en een blusdeken kunnen al een enorm verschil maken. Let daarnaast op apparatuur en kaarsen en maak een vluchtplan.

Goed verzekerd?
Brand ontstaat gemakkelijker dan u denkt. En ook als u tijdig in kunt grijpen, kan de woning of de inboedel beschadigd raken. Dan is het de vraag wat uw inboedelverzekering doet. Wilt u op ruimhartige vergoedingen kunnen rekenen? Neem dan contact op met ons kantoor. Wij checken of uw inboedelverzekering aansluit op uw wensen en adviseren u eventueel over een overstap of een aanpassing van de dekking.