Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
Zorgverzekering 2012
De zorgverzekering, basisverzekering en aanvullende dekkingen, worden in 2012 weer duurder, daarnaast stijgt het eigen risico met 50 euro naar 220 euro. De verwachting is dat de premie basisverzekering in 2012 gemiddeld 1270 euro zal bedragen. Daarnaast zal de inhoud van de basisverzekering gewijzigd worden (een aantal behandelingen zal niet meer vergoed worden), veelal worden de aanvullende pakketten uitgebreid, maar deze worden dan ook weer duurder. Het is dus ook voor 2012 weer belangrijk de juiste zorgverzekering te kiezen. Meer informatie».
U kunt op onze website ook diverse producten vergelijken, de premie van diverse maatschappijen berekenen en de zorgverzekering digitaal afsluiten.
Zorg, als het enigszins kan, dat u een acceptatie heeft, voordat u de oude verzekering opzegt!
Let op: de huidige verzekering moet vòòr 31-12-2011 opgezegd zijn. Bent u te laat, dan loopt deze verzekering door tot 31-12-2012!
Goed voorbereid op wintersportvakantie
Een miljoen mensen gaan de komende tijd op wintersportvakantie. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Dat is een prettig vooruitzicht. Als u ook gaat skiën, langlaufen of wandelen in de sneeuw, zorgt u dan wel voor een goede voorbereiding!
Iets meer dan de helft van de mensen die gaan wintersporten, gaan naar Oostenrijk. De reis naar uw vakantiebestemming verdient ook vooraf uw aandacht. Meer informatie: zie "winterbanden".

Denkt u ook aan uw reisverzekering? Vink Verbeek biedt, naast de doorlopende reisverzekering, ook een unieke en voordelige reisverzekering in abonnementsvorm. Sluit een reisverzekering af vòòr u op reis gaat. Heeft u al een verzekering afgesloten, check dan wel even of deze ook dekking biedt voor specifieke winterse risico's zoals skiën, dat is namelijk niet altijd zo. Heeft een doorlopende reisverzekering via Vink Verbeek Verzekeringen lopen, dan kunnen wij dat uiteraard ook even voor u nagaan.

Winterbanden
Regen, sneeuw en ijzel lijken misschien nog ver weg, maar toch is de herfst de beste tijd voor een bandenwissel. Want al bij temperaturen net onder de 7°C hebben winterbanden aanzienlijk meer grip op het wegdek. De speciale samenstelling van het rubber voorkomt dat de banden bij kou verharden en zorgt ervoor dat de rijstabiliteit wordt behouden. Daarnaast garandeert het lamellensysteem optimale grip onder uiteenlopende wegdek-omstandigheden.
Maar let op: is het boven 7°C dan is de grip van een winterband slechter dan die van een normale (zomer)band! Bij droog wegdek is de grip van een normale (zomer)band beter en daardoor de remweg (aanzienlijk) korter.
In Nederland zijn de winterse omstandigheden (veel besneeuwd of be-ijsd wegdek) niet zodanig slecht dat u bij uitstek zou moeten kiezen voor winterbanden ten opzichte van een goede zomerband met voldoende profiel. U heeft dan ook geen winterbanden-verplichting.
Lees ook: Autorijden in de winter.

Buitenland
In veel landen echter zijn winterbanden wel verplicht, eventueel aangevuld met gebruik van sneeuwkettingen, zie overzicht van landen en eisen t.a.v. winterbanden en sneeuwkettingen (bron: VACO).
Gaat u in de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, de Ardennen of naar Frankrijk, rijd dan op winterbanden. Gaat u naar de bergen, neem dan ook sneeuwkettingen mee. Buiten het winterseizoen moet u, zeker in de bergen, ook bedacht zijn op verrassend weer. Op de website van de ANWB vindt u veel van de regels en een aantal handige tips.

Enkele tests van winterbanden en sneeuwkettingen (bron: ANWB, TouringClubSuisse)
Winterbanden-test maat 175-65R14T en 195-65R15T; sneeuwkettingentest 2011-2012 en TCS-2011.
Onze tip: probeer voor uw vertrek, thuis, in alle rust, een keer de montage van uw sneeuwkettingen uit.

Caravans en campers
Voor campers geldt t.a.v. winterbanden dezelfde verplichting als voor personenwagens. Voor caravans geldt geen winterbandenplicht. Wel levert het monteren van winterbanden onder de caravan voor de wintersportvakantie een betere wegligging op.

Profieldiepte
Winterbanden dienen een minimale profieldiepte van 4 mm te hebben. Hebben de banden minder dan 4 mm profiel, dan zijn de speciale lamellen weggesleten en verliezen de banden een deel van hun winterse eigenschappen. In Nederland geldt voor zomerbanden een wettelijk minimale rofieldiepte van 1,6 mm. Dit houdt in dat met winterbanden met minder dan 4 mm profiel wettelijk gezien doorgereden mag worden. De banden functioneren dan echter niet meer als winterband. Zomerbanden met meer dan 4 mm zijn dan aanzienlijk veiliger.

Verzekering en aansprakelijkheid
In sommige landen dient uw voertuig aangepast te zijn aan de winterse omstandigheden. Er bestaat altijd een kans op een (lokale) boete indien uw voertuig hieraan niet voldoet.
Wanneer u, in het buitenland, betrokken raakt bij een ongeval en u heeft geen winterbanden gemonteerd, dan is de kans groot dat u aansprakelijk gesteld wordt, ongeacht de werkelijke oorzaak van het ongeval. Bij ons verzekerde voertuigen zijn in bovengenoemd geval gewoon verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid, mits het voertuig voldoet aan de Nederlandse eisen (zoals een geldige APK en voldoende banden profiel).

Goed nieuws voor bezitters van klassieke voertuigen
De bevriezing van de Motorrijtuigenbelasting (MRB) vrijstelling voor klassiekers is weer ontdooid. Ingaande per 1 januari 2012 geldt een nieuwe regeling voor MRB vrijstelling voor klassiekers. Er geldt een overgangsfase en geleidelijk wordt de vrijstellingsgrens opgetrokken van 25 jaar naar 30 jaar, gerekend vanaf de datum eerste toelating. Voor de voertuigen die op 31 december 2011 al ouder dan 25 jaar zijn verandert er niets. Voor de generaties daarna geldt een geleidelijke leeftijdsopbouw, en bovendien geldt de vrijstelling uitsluitend voor basisbedrag MRB plus de provinciale opcenten. De brandstoftoeslagen voor diesel en LPG moeten, voor zover relevant voor het betreffende voertuig, wél worden betaald.