Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
Brand is sneller dan de brandweer
Goede brandpreventie is nodig in ieder huishouden. Heeft u de rookmelders al in huis? En bent u goed verzekerd?
Dertig jaar geleden duurde het 17 minuten, voordat een brand zich door een huis kon verspreiden. Nu hebben mensen gemiddeld 3 minuten de tijd om het huis te verlaten. Deze tijd is drastisch ingekort: bouwmaterialen en meubels bevatten steeds meer brandbare stoffen. Volgens de Brandwondenstichting duurt het gemiddeld 8 minuten, voordat de brandweer ter plekke is. Brand is dus sneller dan de brandweer!

Verzeker u goed
Ook al heeft u brand in de kiem kunnen smoren, er is toch nog vaak sprake van schade. Zorg daarom voor een goede inboedelverzekering. Neem contact met ons op voor een goede en voordelige polis. Ook kunt u zelf uw premie berekenen. U ontvangt tot 20% korting indien u preventiemaatregelen genomen heeft, zoals rookmelders, blusdeken & blusapparaat.

Voorkom brand
61% van de branden wordt veroorzaakt door menselijk handelen en 15% door falende apparaten. Hoe kunt u brand voorkomen of de gevolgen beperken?

  • Plaats rookmelders.
  • Schaf een blusdeken aan en een blusapparaat.
  • Heeft u een open haard of allesbrander? Laat eenmaal per jaar de schoorsteen vegen.
  • Reinig regelmatig het filter van uw afzuigkap.
  • Een adapter in het stopcontact kan erg warm worden, hierdoor kan brand ontstaan. Klaar met opladen? Verwijder deze dan uit het stopcontact.
  • Sluit niet meer stekkers aan dan de stekkerdoos toelaat. Hiermee voorkomt u doorbranden, kortsluiting en brand. Ook is het niet verstandig om stekkerdoos op stekkerdoos aan te sluiten. Gebruikt u kabelhaspels, rol de haspel dan altijd helemaal uit. Het opgerolde snoer in de haspel kan oververhit raken.
  • Huishoudelijke apparaten kunnen oververhit raken, bijvoorbeeld door vuil. Achtergebleven broodkruimels in het broodrooster kunnen zo warm worden dat ze in brand vliegen. Maak huishoudelijke apparaten zoals broodrooster, stofzuiger, haarföhn en frituurpan regelmatig goed schoon.
  • Laat u uw televisie of computer wel eens op stand-by staan? Apparatuur op de stand-by-stand kan oververhit raken. In combinatie met stof of vuil bestaat er kans op kortsluiting of brand. Bovendien verbruikt u onnodig veel energie.
  • Tijdens het drogen van uw was komt pluis vrij dat zich ophoopt in het pluizenfilter van uw wasdroger. Wanneer er te veel stof ophoopt, kan het filter oververhit raken, waardoor brand kan ontstaan.
  • Maak een vluchtroute.
  • Autoruitschade, wel of niet vergoed?
    Een sterretje in de autoruit, dat overkomt iedereen wel eens. Geen probleem, gewoon laten repareren. De verzekering dekt de schade, toch? Of niet? Ja, bij veel All Risk/Casco of Beperkt Casco verzekeringen krijgt u herstel van autoruitschade vergoed. Maar, let op! Niet alle verzekeraars vergoeden de schade zomaar. Zij werken samen met bepaalde autoruitherstelbedrijven. Alleen als u daar de schade laat herstellen, krijgt u een vergoeding.

    Niet te declareren
    Het komt regelmatig voor dat op grote parkeerplaatsen 'mannetjes' rondlopen die autoruiten controleren op sterretjes. Zij bieden aan de schade ter plekke te repareren. Helaas zijn zij niet altijd aangesloten bij uw autoverzekeraar (en met reden!). U kunt dan de rekening daar dan dus niet declareren.
    Los van het declareerbaar zijn van de schade, is vaak de kwaliteit van deze ruitreparaties van dien aard, dat het beter zou zijn geweest, niet te repareren!

    Dus heeft u autoruitschade? Neem gerust contact op met ons kantoor om even na te vragen bij wie u kosteloos de schade kunt laten herstellen.
    Autoruitschade in het buitenland, lees meer»

    Reisverzekering. Overbodig of niet?
    Anke van Nieuwenhuizen, Communicatie & PR Manager SOS International

    Foutieve voorlichting, foute boel!
    Ieder jaar als de zomervakantie voor de deur staat verschijnen ze weer. Berichten in de media die melden dat een reisverzekering niet nodig is. 2011 was daar geen uitzondering op. Zo ook in de rubriek over personal finance van Lizanne Schipper in Management Team van 10 juni 2011. Ze adviseert de lezer de reisverzekering gewoon te laten zitten omdat de meeste schade allang gedekt wordt door andere verzekeringen. Met kromme tenen las ik haar verhaal. Bij ons op de alarmcentrale ervaren wij bijna dagelijks wat voor ellende mensen meemaken die zonder reisverzekering op pad zijn gegaan en onze hulp nodig hebben.
    "Onverhoopt medische kosten? Daarvoor volstaat de eigen basisverzekering voor ziektekosten. Voor hulp bij autopech is een reisverzekering ook al geen must. Noodhulpverlening en repatriëring, dat zijn volgens de Consumentenbond dé redenen om een reisverzekering af te sluiten. Laat dus maar zitten bij een relaxte strandvakantie." Zo maar een paar quotes uit haar verhaal. Hoe verkeerd kun je mensen voorlichten?!

    De feiten
    Bij medische kosten in het buitenland volstaat de basisverzekering absoluut niet. Een basisverzekering vergoedt doorgaans 1x of maximaal 2x het Nederlandse tarief. En dat is in veel landen niet voldoende! Terug naar huis als gevolg van ziekte? Vergeet het maar! Met alleen een basisverzekering worden de kosten hiervoor niet vergoed. Hulp bij autopech zonder reisverzekering? Dan zijn zaken als afslepen, transport en vervangend vervoer niet gedekt en zijn de kosten gewoon voor eigen rekening. Verkeerde brandstof getankt of de sleutels in de auto laten zitten? Daarmee hoef je bij de (allrisk) autoverzekering echt niet aan te komen. En ook op een luxe strandvakantie kun je ziek worden en medische hulp nodig hebben. Turkije, bekend om zijn luxe strandvakanties, staat bij ons al jarenlang in de top 3 van landen waar de meeste medische meldingen vandaan komen! En terug naar huis gebracht worden door de alarmcentrale als gevolg van ziekte of een ongeval is helaas geen uitzondering. Voor het regelen van de repatriëring heb je toch écht een reisverzekering nodig. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

    De cijfers
    Onze cijfers laten geen vrolijk beeld zien. Het aantal zogenaamde eigen kosten dossiers is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Een eigen kosten dossier is een dossier waarbij de gemaakte kosten niet vergoed worden door de verzekeraar simpelweg omdat er geen verzekering is afgesloten. In 2009 steeg dit aantal met 44% ten opzichte van het jaar daarvoor en vorig jaar liet het aantal eigen kosten dossiers een stijging zien van maar liefst 54%. En dan gaat het niet over een paar euro per dossier. De gemiddelde eigen kosten op een medisch dossier bedroegen vorig jaar ruim €3.300,- Daar boek je met gemak zo'n luxe strandvakantie van! Zuur geld als je bedenkt dat een reisverzekering maar een paar euro per dag kost. En dan heb ik het nog niet eens over de uitschieters van €20.000,- of zelfs €34.000,- per dossier die ik in onze rapportages ben tegengekomen.

    Kennelijk leeft bij steeds meer mensen het idee dat je op vakantie geen reisverzekering nodig hebt. En zolang berichten van gelijke strekking in de media blijven verschijnen ben ik bang dat deze tendens nog lang niet ten einde is. Met vaak een hoop financiële ellende tot gevolg. En dat kan toch nooit de bedoeling zijn van goedbedoelde adviezen over personal finance!

    UIT: Column SOS International

    E-bike/Elektrofiets uitgelicht

    Kenteken, rijbewijs, verzekering, stand van zaken per januari 2012
    Voor een Elektrofiets is geen kenteken of rijbewijs verplicht. Er zijn geen leeftijdseisen, ook bent u niet verplicht om over een rijbewijs AM (bromfiets) te beschikken. De verzekeringsplicht voor motorvoertuigen, WA - wettelijke aansprakelijkheid, geldt niet voor een Elektrofiets.

    Verkeersregels en plaats op de weg
    Voor de Nederlandse wet is de Elektrofiets gelijk aan een gewone fiets. Er gelden dan ook dezelfde verkeersregels als voor de gewone fiets. Waar brommers op de rijbaan moeten rijden, kunt u gewoon het fietspad blijven volgen. U mag dus ook met zijn tweeën naast elkaar rijden en auto's rechts inhalen. Een andere (elektro)fiets haalt u links in.

    De Elektrofiets achter op de auto
    Bij het vervoeren van één of meer Elektrofietsen met een fietsendrager (let op: niet iedere fietsendrager is geschikt voor Elektrofietsen), moet u rekening houden met de toegestane kogeldruk van uw auto. De kogeldruk is het maximum aantal kilogram dat u op of aan de trekhaak mag monteren. Op de trekhaak van de auto staat aangegeven wat de maximum kogeldruk is. Let op dat het gewicht van de fietsendrager plus de Elektrofiets(en) dit maximum niet overschrijdt. Is dit wel het geval, dan kunt u dit meestal gemakkelijk oplossen door de accu(s) uit de fiets te halen en in de auto te vervoeren.

    Verzekeringen
    Ondanks dat er geen verzekeringsplicht voor een Elektrofiets bestaat, kunt u wel aansprakelijk gesteld worden voor schade die u met uw Elektrofiets aan anderen veroorzaakt. Over het algemeen is dit verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP), maar soms is de Elektrofiets uitgesloten. Controleer dit bij uw AVP! Valt deze dekking niet onder uw AVP, dan moet u de schade zelf vergoeden (of een andere AVP afsluiten).

    Zoals een gewone fiets te verzekeren is, is ook een Elektrofiets te verzekeren.
    - Beschadiging; deze verzekering keert de schade aan uw eigen Elektrofiets uit ongeacht of u zelf aansprakelijk bent voor de schade of een ander.
    Deze verzekering betaalt na een ongeval de reparatiekosten of bij ernstige schade (total loss) de waarde van de Elektrofiets. Soms is het mogelijk een nieuwwaardeclausule (3 jaar) af te sluiten. Dan wordt niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde vergoed, u kunt dan een nieuwe Elektrofiets terugkopen.
    - Diefstal; deze verzekering keert een bedrag uit als uw Elektrofiets gestolen wordt.
    Gezien het grote aantal diefstallen aan te raden voor (bijna) nieuwe Elektrofietsen. Vraag wel goed naar de voorwaarden: wat zijn de uitsluitingen, is er een speciaal slot nodig, tot welk bedrag wordt bij diefstal uitgekeerd (dagwaarde of nieuwwaarde).