Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
SchadeVerzekering Inzittenden
Iedereen die een auto heeft, heeft deze minimaal WA verzekerd (dit is verplicht, zie onze vorige nieuwsbrief). Daarnaast kan het voertuig Beperkt Casco of Volledig Casco verzekerd worden. De WA-verzekering geldt voor schade aan derden waarvoor de bestuurder aansprakelijk gehouden kan worden.
De schade van de bestuurder is echter nooit verzekerd op eigen verzekeringen (dit is uitgesloten in de voorwaarden). Is de tegenpartij aansprakelijk, dan kan getracht worden de schade te verhalen op de tegenpartij. Sinds vele jaren is in NL de OngevallenInzittenden (OI) verzekering gebruikelijk. Deze verzekering keert een vast bedrag uit aan de inzittenden, inclusief bestuurder, bij overlijden en/of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval, ongeacht de schuldvraag. Er is keuze uit diverse bedragen per inzittende.
Daarnaast is sinds een aantal jaar de SchadeVerzekeringInzittenden (SVI) in opmars.

Wat houdt de SchadeVerzekeringInzittenden precies in?
De SchadeVerzekeringInzittenden dekt de schade na een verkeersongeval. Hierbij kunt u denken aan:

  • Schade aan kleding en bagage
  • Medische kosten
  • Inkomstenverlies
  • Hulp in de huishouding
  • Aangepaste woning en vervoer
  • Levensonderhoud nabestaanden
  • Smartengeld
  • De dekking voor alle inzittenden samen is maximaal €1.000.000. Dit geldt dus voor uw passagiers, maar ook voor u als bestuurder. En ook hier geldt, ongeacht de schuldvraag.

    Voor motoren de SchadeVerzekeringOpzittenden
    Voor motoren is er de OngevallenOpzittenden (OO) verzekering en de SchadeVerzekeringOpzittenden (SVO). Hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaand.
    Kijk voor meer informatie op onze website bij auto en motor.

    Vakantie 2012

    Met uw boot naar Italië?
    Italië verhoogt WA-limiet vaartuigen
    Iedereen die met de boot naar o.a. Italië afreist, moet een certificaat opvragen bij de verzekeraar (dit certificaat is één jaar geldig).
    Bootbezitters die deze zomer naar Italië afreizen, moeten controleren of het "Italië-certificaat" correct is en indien nodig een nieuw exemplaar opvragen, omdat de overheid de wettelijk verplichte WA-bedragen voor het varen over Italiaanse wateren verhoogt per 11 juni 2012.
    Italië-certificaat
    Als men met de boot naar Italië vaart, of de boot op de trailer meeneemt, dan moet men, volgens de Italiaanse wet, een Italië-certificaat bij zich hebben. Met dit certificaat kunnen bootbezitters bewijzen dat zij een WA-verzekering hebben die aan de Italiaanse eisen voor pleziervaartuigen voldoet. De Italiaanse overheid kan boetes van ruim €3.000,- opleggen als bootbezitters onvoldoende verzekerd zijn of niet het juiste certificaat bij zich hebben.
    Aanpassingen
    Op het Italië-certificaat moeten de maximale dekkingen per gebeurtenis bij personenschade en zaakschade staan. Per 11 juni 2012 past de Italiaanse regering de wettelijke hoogte van deze bedragen aan. Het minimale verzekerde bedrag voor personenschade gaat dan van €2.500.000 naar €5.000.000 en voor zaakschade van €500.000 naar €1.000.000. Dit betekent dat het totale WA-bedrag in Italië minimaal €6.000.000 moet zijn. De standaard WA-limiet van de Europeesche (en overige verzekeraars) bedraagt €5.000.000. Binnen de grenzen van Italië heeft u dus een hoger maximum bedrag verzekerd dan in andere landen.

    Autovakantie in Europa?
    Verplichte alcoholtests in Frankrijk. Milieustickers in Duitsland. Tolvignetten in Zwitserland, Oostenrijk en een aantal Oost-Europese landen. Elk jaar wijzigen de regels in de ons omringende landen.
    Gaat u met de auto op vakantie in Europa, bekijk dan vooraf de regels voor elk land dat u doorkruist, om zo boetes te voorkomen.

    Reisverzekering
    Vergeet ook uw reisverzekering niet! Zie ook onze nieuwsbrief 2012-01 (Reisverzekering overbodig of niet), en voor meer informatie en afsluiten op onze website.

    Mijn voor het huis geparkeerde auto raakt beschadigd. Er is helaas geen briefje achtergelaten. Hoe kan ik nu mijn schade vergoed krijgen?
    Natuurlijk probeert u eerst de veroorzaker te achterhalen. Lukt dit niet? Dan kan het Waarborgfonds Motorverkeer wellicht uitkomst bieden. In onderstaand stappenplan hebben wij de stappen voor u uiteengezet.

    1. Zoek getuigen.
    Vraag aan buurtbewoners of zij iets gezien of gehoord hebben. Of plaats een advertentie.
    2. Doe direct aangifte bij de politie.
    Politiebureau: Neem ook een schadeformulier en als het kan uw beschadigde auto mee naar het bureau. Website: Vaak kunt u ook digitaal aangifte doen.
    3. Laat de hoogte van de schade vaststellen.
    4. Levert buurtonderzoek of een advertentie geen dader op?
    Misschien kan het Waarborgfonds Motorverkeer uw schade vergoeden. Om in het geval van een onbekende veroorzaker een beroep op het Waarborgfonds te kunnen doen, geldt wel een aantal voorwaarden.
    -De schade moet zijn veroorzaakt door een motorvoertuig of een daaraan gekoppelde aanhangwagen.
    -U moet laten zien dat u zich heeft ingespannen om de identiteit van de veroorzaker te achterhalen (een politieaangifte, een buurtonderzoek of een advertentie). Doe dit zo snel mogelijk na het ontdekken van de schade.
    -Uw eigen verklaring alléén is onvoldoende bewijs. Zoek daarom getuigen.
    -Aan de hand van de politieaangifte en getuigenverklaringen moet vaststaan dat niet u, maar de onbekende partij aansprakelijk is voor de schade.
    -U moet kunnen aantonen dat de schade in de parkeerstand is ontstaan. Getuigen moeten kunnen bevestigen dat de auto onbeschadigd werd geparkeerd en later op dezelfde plaats met schade werd aangetroffen. Maar ook dat er in de tussentijd niet met de auto is gereden.
    -Houd verder rekening met het eigen risico van €250,- van het Waarborgfonds. Dit bedrag wordt van een eventuele uitkering door het Waarborgfonds afgetrokken.
    Zie voor meer informatie Waarborgfonds Motorverkeer

    De aansprakelijkheidsverzekering is voor ieder huishouden onmisbaar
    Niet iedereen heeft een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Met name jongeren vergeten deze verzekering nog al eens af te sluiten. Met de AVP bent u (samen met uw gezin) verzekerd voor aansprakelijkheid voor materiële schade en letselschade veroorzaakt aan anderen dan uzelf. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Met deze verzekering beschermt u zich tegen financiële problemen naar aanleiding van door u veroorzaakte schade. De schade die de verzekeraar vergoedt, is vaak vele malen hoger dan de door u betaalde premie voor de verzekering. Voor enkele euro's per maand heeft u dus zekerheid.