Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
Wat gaat u betalen voor uw verzekeringen? Wordt u "gedwongen" een service-abonnement af te nemen? De feiten!
Algemene marktontwikkelingen
Er zijn 2 soorten service-abonnementen, welke vaak ook gecombineerd kunnen worden. Vanaf 01-01-2013 is het wettelijk provisieverbod ingegaan voor complexe financiële producten (zie verder). Voor advies en/of bemiddeling ontvangt u dan een nota van de adviseur, dit kan een onafhankelijk financieel adviseur zijn, zoals Vink Verbeek, maar ook een bank of maatschappij. In de overeenkomst van advies cq bemiddeling staat opgenomen wat u voor uw geld krijgt, soms is ook "nazorg" opgenomen in de overeenkomst (voor een bepaalde periode). Meestal echter sluit u voor "nazorg" een service-abonnement af, dit is niet verplicht, maar zonder abonnement ontvangt u voor elke actie die u van uw adviseur vraagt een nota.

Daarnaast worden nu service-abonnementen aangeboden voor schadeverzekeringen. Aangezien het provisieverbod niet van toepassing is op schadeverzekeringen, is er geen noodzaak voor zo'n service-abonnement. Alleen als de schadeverzekering netto wordt aangeboden (dus zonder provisie), is een service-abonnement op zijn plaats. Maar indien u slechts een enkele verzekering heeft, maakt het service-abonnement de maandelijkse kosten veelal een stuk hoger. Zelfs bij een standaard pakket aan particuliere verzekeringen (auto, woonhuis, inboedel, aansprakelijkheid) zijn de totale kosten (verzekeringspremie plus het service-abonnement) veelal hoger.

De situatie bij Vink Verbeek
Wij zijn geen voorstander van service-abonnementen voor schadeverzekeringen. Het beperkt uw keuze mogelijkheden en maakt de kosten voor schadeverzekeringen alleen maar hoger. Vink Verbeek gaat deze vorm dan ook niet invoeren. Indien u elders verzekerd bent en uw huidige polissen niet ongewijzigd kunt laten doorlopen, dus verplicht wordt een service-abonnement te accepteren, kijk dan eens op onze website, of stuur ons gegevens (kopie polissen) van uw huidige verzekeringspakket. Wij kunnen u uitstekend van dienst zijn, met een afgewogen verzekeringspakket zonder de extra kosten van een service-abonnement.
Ten aanzien van advies inzake complexe financiële produkten (zoals hypotheken, levensverzekeringen, sparen, beleggen, persoonlijke financiële planning, arbeidsongeschiktheid, oudedag-voorziening, studiefinanciering) werkt Vink Verbeek al enkele jaren voornamelijk op basis van uurtarief. Dit waarborgt onze onafhankelijke positie en geeft de hoogst mogelijke keuzevrijheid.

AFM lanceert webpagina en folder over provisieverbod complexe financiële diensten
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft voor consumenten een speciale webpagina en een digitale folder over het provisieverbod gelanceerd. Hierin wordt informatie gegeven over het provisieverbod en advies bij de keuze van een dienstverlening.
Op de speciale webpagina en in de digitale folder wordt uitgelegd wat het provisieverbod voor u als consument betekent, waarom deze verandering er is en of u voortaan ook zonder advies een financieel product kunt afsluiten. Met de speciale webpagina en de digitale folder komt de AFM tegemoet aan de vraag van de consument. Uit onderzoek van GfK in opdracht van het Verbond van Verzekeraars blijkt namelijk dat een groot deel van de mensen nog volstrekt onbekend is met het provisieverbod en aangeeft dat ze graag nader geïnformeerd zouden willen worden.

Het wettelijk provisieverbod geldt voor de volgende complexe producten:

  • Hypothecair krediet;
  • Levensverzekeringen;
  • Overlijdensrisicoverzekeringen;
  • Individuele inkomensverzekeringen (o.a. arbeidsongeschiktheid);
  • Uitvaartverzekeringen;
  • Beleggingsverzekeringen;
  • Bankspaarproducten;
  • Betalingsbeschermers;
  • Deelnemingen in beleggingsinstellingen.
  • Autoperikelen
    Kans op autoschade 60% hoger in winter
    Door het winterse weer neemt de kans op schade aan de auto met 60% toe. Toch bereidt 1 op de 5 automobilisten zich niet voor op een winterse rit. Dat blijkt uit onderzoek van de Persgroep Advertising onder lezers van verschillende dagbladen.
    Een groot deel van de automobilisten bereidt zich niet voor als ze op een strenge winterdag gaan rijden. Degene die er wel over nadenkt, neemt vaak een warme deken of een thermoskan met heet water mee. Ruim een kwart van de automobilisten voelt zich bij winters weer onzeker op de weg. Een derde van de respondenten weet niet wat te doen als ze door gladde wegen de macht over het stuur verliezen. Natuurlijk is het verstandig bij ijs en sneeuw uw rijgedrag aan te passen en maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen. Desondanks is schade door een ongeluk(je) niet helemaal uit te sluiten.
    Het is daarom prettig als uw auto goed verzekerd is. Met een WA-verzekering, welke verplicht is, wordt de schade aan uw eigen auto niet vergoed. Wel de schade die u eventueel aan anderen toebrengt. Voor een vergoeding aan uw eigen auto heeft u een Casco-verzekering nodig.
    Wacht u dat moment af om erachter te komen wat uw autoverzekering waard is? Of kiest u liever nu al voor een polis met goede vergoedingen en een verzekeraar die bekend staat om een snelle schadeafwikkeling?
    Bent u op zoek naar een goede autoverzekering? Wij adviseren u graag.

    Ontwikkelingen autodiefstal
    Een goede autoverzekering is van groot belang als u te maken krijgt met schade of diefstal. Wij informeren u over de nieuwste cijfers over autodiefstal en een plan om gestolen auto's eerder terug te vinden.
    Forse toename diefstal jonge auto's
    De diefstal van het aantal jonge auto's is in 2012 met 8,8% toegenomen ten opzichte van 2011. Bovendien daalde de terugvindkans met 11%. Deze zorgwekkende ontwikkelingen blijken uit cijfers van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).
    In totaal werden vorig jaar 3.178 jonge auto's gestolen, vooral auto's van Duitse makelij waren in trek bij dieven, die veelal deel uitmaken van rondtrekkende criminele bendes. De Volkswagen Golf en Polo spanden ook vorig jaar de kroon. Auto's van de merken Mercedes, Audi, BMW en Seat worden ook vaak gestolen.
    Goede beveiliging van de auto is zeer belangrijk. Een erkend beveiligingssysteem dringt het aantal diefstallen van jonge auto's met maar liefst 74% terug, daarnaast worden auto's met een goedgekeurd beveiligingssysteem ook 62% vaker teruggevonden.

    Proef om gestolen voertuigen sneller terug te vinden
    Bij een op 1 februari 2013 startende proef in de politieregio Brabant moet binnen twee uur na de melding van diefstal van een auto het kenteken zowel nationaal als internationaal gesignaleerd staan als gestolen. De snellere registratie is noodzakelijk omdat ontvreemde voertuigen vaak binnen enkele uren het land uit zijn. Op dit moment kost het gemiddeld nog vijf dagen voordat de diefstal van een auto staat geregistreerd in het Kentekenregister en het Schengen Informatie Systeem.
    De snellere signalering is mogelijk door nauwe samenwerking tussen verzekeraars, politie en RDW. Na melding van een diefstal maken de verzekeraars direct een digitale melding aan die vervolgens wordt doorgestuurd naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Behalve auto's gaat het ook om vrachtwagens, motoren en andere voertuigen met een kenteken. Het LIV verwerkt de digitale melding tot een aangifte in het registratiesysteem van de politie. Door de snellere signalering gaat de pakkans van autodieven omhoog. Ook krijgt de politie nauwkeurige informatie over de wijze waarop een voertuig is ontvreemd.
    De snellere registratie verkort ook de termijn waarin de eigenaar van een gestolen auto of een ander voertuig nog aansprakelijk kan worden gesteld. De RDW stuurt de eigenaar binnen een dag een verklaring waarin staat dat het kenteken is ingetrokken en de eigenaar niet langer aansprakelijk is. Bovendien hoeft de eigenaar van een gestolen voertuig niet meer naar het politiebureau om aangifte te doen. Als de proef een succes is, wordt deze aanpak landelijk ingevoerd. De verwachting is dat dan landelijk wekelijks tien gestolen voertuigen meer teruggevonden worden dan nu.

    Wilt u praktische tips om diefstal te voorkomen? Kijk hier.

    AOW leeftijd, vervolg
    Zoals bekend zal zijn, is de AOW-leeftijd weer aangepast. Het overzichtje van onze nieuwsbrief van september 2012 is niet meer correct: kijk hier (website van de Rijksoverheid) voor uw AOW-leeftijd.

    Bent u van 1957 of jonger, dan betreft het een indicatie:
    Uw AOW-leeftijd is op basis van het regeerakkoord ten minste 67 jaar. Uw exacte AOW-leeftijd is nu nog niet bekend. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Het CBS verwacht dat die tot 2060 met ruim 5 jaar stijgt. De AOW-leeftijd zou daardoor na 2021 met ongeveer 1 maand per jaar stijgen. Dat betekent dat u op uw 68ste AOW krijgt als u nu rond de 40 bent. Voor 30-ers is dat op hun 69ste en de 20-ers van nu kunnen pas van de AOW profiteren als ze 71,5 zijn.

    Hoe pensioenbewust bent u?
    Hoe hoog is uw pensioen, incl. AOW, als u stopt met werken? Kunt u van dat bedrag op een prettige manier leven? En zo niet, wat doet u daar aan? Kortom, kunt u (en wilt u) uw huidige levensstandaard handhaven nadat u bent gestopt met werken?
    Overzicht, inzicht en actie, daar draait het om. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 72% van de werknemers niet weet hoe hun pensioen er voor staat, wat dat voor hen betekent en welke maatregelen zij kunnen treffen. Tegelijk beseffen steeds meer mensen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun toekomstige inkomen. Het blinde vertrouwen dat de werkgever wel alles netjes geregeld zal hebben, bestaat niet meer. Ook de zekerheid dat het pensioen waardevast is, wordt meer en meer losgelaten.
    Overzicht krijgen is de eerste stap om pensioenbewuster te worden. Ons kantoor helpt u daar graag bij. Wij zoeken uit hoe uw pensioen ervoor staat en bespreken met u wat dat betekent voor uw toekomstwensen.
    Neem contact met ons op, om inzicht in uw inkomen na pensioendatum te krijgen en om (tijdig) actie te kunnen ondernemen.

    Zomervakantie boeken? Denk aan de annuleringsverzekering

    De kerstboom is nog maar net opgeruimd, als de eerste ideeën voor de zomervakantie alweer in ons hoofd opkomen. Want wie vroeg boekt is voordeliger uit. Maar wat als u in april ontdekt dat u door ziekte niet kunt vertrekken?
    Als u nu uw zomervakantie boekt, kunt u veel geld besparen. Maar vroeg boeken heeft ook een risico. De periode tot de vakantie is nog zo lang, dat u niet zeker weet of u gezond blijft. De kans is natuurlijk altijd aanwezig dat u ziek wordt, waardoor u uw reis misschien moet annuleren. Dan een annuleringsverzekering afsluiten, heeft geen zin. Want als u niet binnen 7 dagen na de boeking een verzekering afsluit, is annulering op basis van bestaande ziekten en kwalen uitgesloten.

    Binnen 7 dagen na boeking afsluiten!
    Wij raden u daarom aan om binnen 7 dagen na boeking van de reis een annuleringsverzekering af te sluiten. U weet dan zeker dat u de kosten van een annulering vergoed krijgt, ook als u door ziekte niet op reis kunt. De premie van een annuleringsverzekering is betaalbaar, dus waarom zou u het risico niet afdekken? Via onze website kunt u eenvoudig een annuleringsverzekering afsluiten, en u ontvangt direct een bevestiging met de polis in uw e-mailbox.

    Let op indien de reisgenoten niet alle op dezelfde polis verzekerd zijn: in geval uw reisgenoot "uitvalt", werkt uw annuleringsverzekering alleen als uw reisgenoot een eigen annuleringsverzekering voor de reis heeft afgesloten en uw reisgenoot voor die gebeurtenis van zijn eigen verzekeraar een schadevergoeding heeft ontvangen. Waarbij een reisgenoot een persoon is met wie u samen een reis of verblijf heeft geboekt, en deze persoon staat niet als verzekerde op uw polisblad vermeld, maar wel op het boekings- of reserveringsformulier.

    En vergeet natuurlijk uw reisverzekering niet! Als u geen doorlopende reisverzekering heeft, moet een (kort- of doorlopende) reisverzekering afgesloten worden, echter dit kan vlak voor de vertrekdatum.

    Voorgaande nieuwsbrieven nalezen, klik hier