Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
Schade zonder dader, nu digitaal te claimen

Sinds kort is het mogelijk om parkeerschade, veroorzaakt door een onbekende weggebruiker, digitaal te melden; u regelt dit nu heel gemakkelijk via schadezonderdader.nl.
Checklist invullen en direct claim indienen: Op de website schadezonderdader.nl of via wbf.nl kunt u, als gedupeerde, een checklist invullen. U ziet meteen of een vergoeding erin zit. De claim kunt u daarna direct online regelen met het burgerservicenummer en kenteken bij de hand. De rest van de gegevens vult het Waarborgfonds automatisch aan.
Vervolgens vult u uw verklaring in. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, moet er ook een getuigenverklaring beschikbaar zijn. Deze getuigenverklaring kan op een later tijdstip eenvoudig aan het online dossier worden toegevoegd.
Het Waarborgfonds verbetert hiermee de online-dienstverlening. Kijk voor meer informatie op de bovengenoemde websites.

Op vinkverbeek.nl nu ook digitaal uw ruitschade melden en een afspraak maken voor herstel bij Autotaalglas

Op onze schadepagina vindt u veel informatie over schade en alles wat hiermee te maken heeft. Zo vindt u er verschillende (schade) formulieren, die u kunt downloaden. Daarnaast ook veel informatie wat te doen in geval u autoschade of ruitschade heeft. Vanaf nu kunt u er ook uw ruitschade melden en een afspraak plannen bij Autotaalglas. Zie voor meer informatie: Schade informatie.

Wat moet men doen als men een dier aanrijdt?

Als u in Nederland wild aanrijdt, zoals een hert, ree, of zwijn, dan moet u direct de politie bellen (0900-8844). De politie schakelt een faunabeheerder in die het dier afvoert of, als het nog leeft, uit zijn lijden verlost. Ook als het dier gevlucht is, wordt het opgespoord om onnodig lang lijden te voorkomen. Wacht totdat de politie of faunabeheerder ter plaatse is: doorrijden is strafbaar! Bij schade aan uw auto heeft u bovendien het proces-verbaal van de politie nodig om de schade vergoed te krijgen door de autoverzekeraar.

Het opsporen van gevluchte dieren gebeurt met behulp van zogeheten zweethonden. De zweethond volgt aan een lange lijn het spoor van het gewonde dier. Het dier zit soms kilometers verderop. Als het dier eenmaal is gevonden, kan het worden geholpen.

Huisdieren en vee
Rijdt u een huisdier aan, dan schakelt u de dierenambulance in. De eigenaar van het huisdier is overigens verantwoordelijk voor de schade die een huisdier "veroorzaakt". U moet dan wel kunnen aantonen dat de schade door de aanrijding met het huisdier is ontstaan, bijvoorbeeld met getuigenverklaringen. Deze aansprakelijkheid geldt ook voor eigenaren van vee.

Regels in het buitenland
Houd er rekening mee dat wetgeving en regels over aanrijdingen met dieren in het buitenland anders kunnen zijn dan in Nederland. In sommige landen kan het zo zijn dat het aangereden schaap aan de eigenaar vergoed moet worden.

Erfenis? Voorkom dat u schulden erft!

Als een dierbare overlijdt, kunt u te maken krijgen met een erfenis, ook wel nalatenschap genoemd. Bent u erfgenaam, dan staat u dikwijls voor de keuze: aanvaardt u de nalatenschap of niet? Voorkom dat u geconfronteerd wordt met eventuele schulden van de overledene.

U heeft de keuze uit: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Zuiver aanvaarden
Als u een nalatenschap zuiver aanvaardt, moet u ook de schulden van de nalatenschap betalen. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen. Gedeeltelijke aanvaarding is niet mogelijk.

Beneficiair aanvaarden
Om te voorkomen dat u de schulden van de overledene erft en moet betalen, kunt u een nalatenschap het beste beneficiair aanvaarden. U aanvaardt de nalatenschap dan onder voorbehoud van wat er in de "boedel" zit. Dat houdt in dat u de nalatenschap alleen accepteert, voor zover die positief is. Op deze manier kunnen schuldeisers van de overledene nooit uw privévermogen aanspreken.
Voor het beneficiair aanvaarden en verwerpen van de nalatenschap moet u een verklaring afleggen bij de griffie van de rechtbank. In de praktijk kunt u dit via een notaris laten regelen. U ondertekent hiervoor een volmacht bij de notaris.

ICE-SOS

ICE (afkorting voor In Case of Emergency) is een in 2005 gestart initiatief om bezitters van een mobiele telefoon ertoe te bewegen telefoonnummers (en adres) van de nood-contactpersoon in het telefoonboek van hun telefoontoestel onder de naam ICE op te slaan.
Op deze manier weten hulpverleners direct wie ze moeten bellen als de eigenaar in een ongeluk betrokken raakt. Daarmee kan men voorkomen dat hulpverleners kostbare tijd verliezen met het identificeren van slachtoffers. Of met het zoeken naar met wie er contact moet worden opgenomen indien iemand ernstig gewond is en er niet met het slachtoffer gecommuniceerd kan worden, of met het inwinnen van essentiële medische informatie. Als iemand wil dat er met meerdere personen contact wordt opgenomen, kan men meerdere ICE-nummers in het toestel zetten; daarvoor kunnen codes als ICE1, ICE2, ICE3 gebruikt worden.

Voorgaande nieuwsbrieven nalezen, klik hier