Home Ons kantoor Particulier Zakelijk Klantenservice Nieuws Premie berekenen
2013 / 2014

Wat veranderde er in 2013?
De verhoging van de assurantiebelasting was een belangrijke wijziging die in 2013 werd ingevoerd, deze steeg van 9,7% naar maar liefst 21%. Het gevolg is natuurlijk dat de te betalen premie voor de meeste verzekeringen hoger uitviel.
Mogelijk heeft u ook al gemerkt dat een provisieverbod voor complexe en impactvolle producten geldt. Voor ons betekende dit de introductie van het verrichtingentarief. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) zat ook niet stil en verplichtte alle adviseurs gebruik te maken van nieuwe dienstverleningsdocumenten. Deze standaarddocumenten zouden consumenten moeten helpen bij het maken van hun keuze voor een onafhankelijke adviseur of verzekeraar/bank, maar het lijkt voorlopig nog geen verbetering.
Het kan u ook haast niet ontgaan zijn dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. De AOW-leeftijd is op 1 januari 2013 verhoogd naar 65 jaar en één maand. De AOW-leeftijd wordt jaarlijks in stappen van 1, 2 of 3 maanden verhoogd. De AOW-leeftijd is in 2019 66 jaar en in 2023 67 jaar. Vanaf 2024 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Dit heeft natuurlijk ook de nodige invloed op pensioenregelingen en werkgerelateerde verzekeringen.

Wat kunt u verwachten in 2014?
De regels voor pensioenopbouw zijn in het nieuwe jaar anders. De fiscale pensioenrichtleeftijd is per 1 januari 2014 in één keer verhoogd naar 67 jaar. De maximale jaarlijkse pensioenopbouw wordt op deze nieuwe pensioenrichtleeftijd afgestemd. Voor eindloon wordt de maximale opbouw 1,9% per dienstjaar (was bij 65 jaar 2,0%) en voor middelloon 2,15% (was bij 65 jaar 2,25%). Voor beschikbare premieregelingen gelden nieuwe maximale staffels. Dit houdt in dat de premie die betaald wordt, c.q. ingehouden wordt lager zullen worden. Al hebben enkele pensioenfondsen aangegeven de premie gelijk te houden.
De zorgverzekering is niet veel veranderd ten opzichte van 2013. Het eigen risico is gestegen met 10 euro naar 360 euro en de basispremie is iets omlaag gegaan. Voor de particuliere schadeverzekeringen zijn voorlopig geen ingrijpende maatregelen aangekondigd vanuit de overheid of de verzekeraars. Wel zijn de eerste tekenen aanwezig dat de premies voor woning- en inboedelverzekeringen gaan stijgen, omdat er veel schades zijn geclaimd. Desondanks is het maken van een analyse van uw verzekeringspakket altijd zinvol.

Nieuwe kentekencard

Sinds dit jaar is de nieuwe kentekencard (credit-card formaat) in gebruik. Iedereen die een voertuig koopt, nieuw of gebruikt, krijgt de nieuwe kentekencard. Zodra het voertuig op naam is gezet, wordt de kentekencard aangevraagd. U ontvangt bij de tenaamstelling een bewijs met daarop het eerste deel van de tenaamstellingscode (4 cijfers). Bij de kentekencard, die u (1 of 2 dagen later) per post ontvangt, ontvangt u de resterende cijfers (5) van de tenaamstellingscode. Deze 9 cijferige code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen, inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Bewaar de tenaamstellingscode daarom dan ook goed en geef deze nooit af! Net zoals u nu deel II van het papieren kentekenbewijs (het overschrijvingsbewijs) goed bewaart (afzonderlijk van de rest van het kenteken). Deze tenaamstellingscode heeft dus niets te maken met de meldcode. Voor de verzekering (en melding van verzekering bij de RDW) hebben wij, net zoals voorheen, het kenteken (combinatie van 6 cijfers en letters) alsmede de meldcode nodig, en dus niet de tenaamstellingscode.
De kentekencard wordt geleidelijk ingevoerd. Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari 2014 bij aflevering meteen al het nieuwe kentekenbewijs. Voor een bestaand voertuig wordt een kentekencard afgegeven als dit van eigenaar wisselt en wordt overgeschreven. De kentekencard wordt afgegeven voor alle voertuigcategorieën. De verwachting is dat in 2019 alle papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards. U kunt uw papieren kentekenbewijs niet omwisselen. Uw papieren kentekenbewijs blijft gewoon geldig totdat er vanwege een overschrijving of een andere reden een kentekencard wordt afgegeven voor het voertuig.

Speciale website: RDW-kenteken-card.

IBAN

Om te zorgen dat eurobetalingen overal op dezelfde manier plaatsvinden, zijn er nieuwe standaarden voor onder meer het bankrekeningnummer (IBAN), overschrijvingen en automatische incasso's gekomen. IBAN staat voor International Bank Account Number. Vanaf 2014 gaat iedereen in Europa deze standaard gebruiken. IBAN werd vooral voor grensoverschrijdende betalingen gebruikt, maar nu dus ook voor alle binnenlandse betalingen.
Sinds 01-01-2014 is Vink Verbeek overgestapt naar IBAN, dat ging helaas niet zonder problemen. De automatische incasso's en overige transacties vinden gewoon plaats zoals u van ons gewend bent. Al ging er in januari veel mis: in het algemeen werd 50% van de incasso's in Nederland niet of niet correct uitgevoerd. Wij hebben in januari en februari alle foutieve incasso's hersteld. De kans is groot dat de incasso in januari niet op de normale datum heeft plaatsgevonden. Wij bieden u onze verontschuldiging aan voor eventueel ongemak. Wij gaan ervan uit dat, in het vervolg, alles weer als vanouds gaat plaatsvinden.
Betaalt u zelf (dus geen automatische incasso): ons IBAN bankrekeningnummer staat altijd vermeld op onze facturen/nota's. Acceptgiro's verstuurden wij al langere tijd niet meer. U heeft ook de mogelijkheid om via Finbox te betalen. Kijk via uw internet-bankieren bij Finbox en meldt CDS Verzekeringen aan als bedrijf. U ontvangt daarna informatie van CDS Verzekeringen via Finbox. Voor meer informatie over IBAN klik dan hier.

Polis Digitaal

Wilt u uw polisstukken vanaf nu digitaal ontvangen? Dat kan!
Meld dit via dit formulier, en wij passen dit direct aan. Voorlopig ontvangt u nog wel uw groene kaart per post, maar alle polisbescheiden en nota's ontvangt u dan via uw e-mailadres. Wilt u ook uw groene kaart per e-mail ontvangen, zodat u deze op uw smartphone kunt zetten? Stuur ons dan een e-mail na ontvangst van het exemplaar per post, dan sturen wij ook de groene kaart per e-mail.
Let op: Het is vanzelfsprekend wel belangrijk dat u ons op de hoogte houdt als u uw e-mail adres wijzigt!

Voorgaande nieuwsbrieven nalezen, klik hier