Home   Disclaimer   Contact         
Vink Verbeek Verzekeringen
Particulier

Sparen

Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk: het gezamenlijke spaartegoed van de Nederlanders ligt nu zo rond de 650 miljard euro. Dat is gemiddeld per Nederlander zo'n € 40.000.

Ondanks de lage rente is sparen in op dit moment. Veel mensen kiezen voor deze relatief veilige manier van vermogensopbouw. Daarbij is het wel belangrijk dat u bewust kiest voor de spaarvorm die bij u past. Er zijn nogal wat mogelijkheden met allemaal verschillende voorwaarden en rentevergoedingen.

Over het algemeen is de rente hoger naarmate er meer voorwaarden verbonden zijn aan de spaarrekening. Is uw spaarbedrag op elk moment direct opneembaar en heeft u niet te maken met een minimale startinleg of een verplichte periodieke inleg, dan is de rente relatief laag. Zet u uw geld voor langere tijd vast (bijvoorbeeld in een spaardeposito), dan is de rente hoger. Die hogere rente is aantrekkelijk, maar u moet het geld uiteraard wel voor langere tijd kunnen missen.

Wij geven u graag een goed advies, over de juiste spaarrekening met een goede rentevergoeding en voorwaarden bij een betrouwbare bank. Zorg ook dat u uw vermogen spreidt: tot € 100.000, per persoon per bankinstelling, zijn in NL (Europa) tegoeden gegarandeerd. 

Let op: de rente op een spaarrekening fluctueert.

Box 3
Met ingang van 1 januari 2001 zijn de opbrengsten van bezittingen in box 3 belastingvrij. Het vermogen zelf wordt geacht een (forfaitair) rendement op te leveren, dit rendement wordt jaarlijks vastgesteld op basis van rendementen in het verleden. Dat rendement wordt belast naar een vast tarief van 30%, na aftrek van de algemene vrijstelling van € 30.000,-- (2018) per persoon. Hoe hoger het rendement, hoe meer daarvan onbelast blijft.
Voor 2018 geldt het volgende forfaitair rendement:

Grondslag Forfaitair rendement
t/m €70.800 2,02%
van €70.800 t/m €978.000 4,33%
vanaf €978.000 5,38%
Peildatum 1 januari 2018

Wat te doen met geld dat over is?
Gelden die u slechts voor korte tijd kunt vastzetten, kunnen op deposito of op een spaarrekening worden gezet. Indien u uw vermogen gedurende vele jaren niet hoeft aan te spreken, kunt u meer risico nemen, bijvoorbeeld door het beleggen in obligaties, aandelen, onroerend goed of beleggingsfondsen.
Voor alternatieven, klik hier.

 

   Sparen