Home   Disclaimer   Contact         
Vink Verbeek Verzekeringen
Zakelijk

Vereniging van Eigenaren

Steeds vaker horen wij van onze verzekerden dat zij een appartement hebben gekocht. Zij zijn dan lid geworden van de Vereniging van Eigenaren, welke verontrustend vaak slapend is.

Een slapende VvE activeren
Een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) kan de waarde van een appartement in goede zin beïnvloeden en kan daarbij dus ook de verkoopbaarheid ten goede komen. Heeft u een appartement gekocht in een complex met een slapende VvE, dan loont het om deze wakker te schudden. Om een slapende VvE te activeren zijn er 2 keuzes: U schakelt een externe beheer in of u doet alles zelf. Indien u alles zelf doet: handige informatie, lees meer»

VvE-beheer, er zijn 2 keuzes:
1. Extern beheer: Stel een externe beheerder aan. In overleg besteedt u alle, of een deel van de werkzaamheden uit.
Waarom kiezen voor extern beheer?
Van een eigenaar van een appartement kan niet verwacht worden dat hij of zij op de hoogte is van alle wetgevingen op het gebied van het beheer van een VvE. Met enige regelmaat verandert de wetgeving en ook de technologische kennis die nodig is om goed overzicht te houden en inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de installaties die in het complex aanwezig zijn. Voor de VvE kan het daarom prettig zijn als deze diensten uitbesteed kunnen worden aan een professionele partij die zich dagelijks met het beheer van de VvE bezighoudt. Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw is goed beheer van groot belang om waardevermindering van uw bezit en afname in het woongenot te voorkomen.
2. Doe alles zelf.  

Actieve VvE
Bent u eigenaar in een actieve VvE, maar herkent u de problemen rond bestuurder en opvolging, ook dan is extern beheer een optie!
Het beheren van een VvE is een tijdrovend karwei en bovendien moet de beheerder van vele markten thuis zijn. Voor het beheer kan dan worden samengewerkt met een externe beheerder. Deze partij kan zowel de administratie als het technisch beheer verzorgen. Vanwege de continuïteit is het vaak niet wenselijk dat de vereniging zelf het beheer uitvoert. Door wisseling in eigendom wordt de continuïteit in gevaar gebracht. Hierdoor kan het overzicht verloren raken en moet elk nieuw bestuur of nieuwe beheerder zich weer opnieuw inwerken wat veel tijd vergt. Tegenwoordig hebben veel eigenaren andere bezigheden en zijn in mindere mate geïnteresseerd in een bestuursfunctie. U kunt het beste voor hebben met de vereniging, maar denk ook aan de opvolging in de toekomst!

Algemene informatie Vereniging van Eigenaren
Van de structuur van een VvE tot financiële administratie, onderhoud en beheer in een overzichtelijk document, lees meer»

Verzekeringen
Goede verzekeringen ten behoeve van een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn belangrijk. Deze kunt u uiteraard afsluiten via Vink Verbeek; vraag vrijblijvend een offerte aan!

Verzekeringen die een VvE moet afsluiten:
Gebouwverzekering, excl/incl glasverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringen die een VvE kan afsluiten:
Glasverzekering
Eigenaarsdeel (verbeteringen zoals keuken, badkamer)
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Verzekeringen die een individuele eigenaar kan afsluiten:
Eigenaarsdeel (indien niet geregeld door de VvE)
Glasverzekering (indien niet geregeld door de VvE)
Inboedelverzekering
lees meer»

Het probleem van onderverzekering
Rekenvoorbeeld: Een appartementencomplex in Zwolle heeft 10 appartementen. De VvE heeft het appartementencomplex verzekerd voor €1.500.000. Door een forse brand loopt het complex een schade op van €715.000. De schade-expert stelt vast dat de herbouwwaarde vòòr de brand €2.000.000 is. De VvE is dus voor €500.000 onderverzekerd.
Vergoeding bij schade: Door de onderverzekering wordt de schade in gelijke verhouding vergoed, dus:
1.500.000 / 2.000.000 = 75%; schade is €715.000, vergoeding 75%: €536.250
Er blijft een schadebedrag over van €178.750, wat de gezamenlijke eigenaars moeten betalen, dus €17.875 per eigenaar.
Met een, op basis van een taxatierapport vastgestelde herbouwwaarde is er garantie tegen onderverzekering. Wij adviseren dan ook altijd, ook bij nieuwbouw, een taxatie te laten uitvoeren. Vink Verbeek heeft contacten met diverse taxateurs.

Kleine VvE's en het handelsregister
Inschrijving in het handelsregister is verplicht sinds 2008. Het blijkt dat er de nodige problemen zijn bij de inschrijving: Voor inschrijving is een bestuurder nodig en bij kleine VvE's is die er vaak niet. Ook in zo'n geval biedt een externe beheerder uitkomst.

 

   Vereniging van Eigenaren
   VVE-Fidata
   VVE-nieuws