Vereniging van Eigenaren

Het verzekeringspakket voor een Vereniging van Eigenaren is een van onze specialisaties. Wij hebben momenteel een grote verscheidenheid aan gebouwen verzekerd met een gezamenlijke herbouwwaarde van ruim een miljard euro. Vink Verbeek zorgt voor een passende verzekering op maat, naar wens van de (Vereniging van) Eigenaren.

Vink Verbeek, kundig, vlot en persoonlijk, ook voor uw VvE.


Polisvoorwaarden, verzekeringskaarten, schade-instructies en schade-aangifteformulieren vindt u hier.


Wat doet Vink Verbeek voor uw VvE?

Offerte en keuze verzekeringsmaatschappij
Vink Verbeek heeft afspraken met een aantal gespecialiseerde verzekeraars, stuk voor stuk met hun eigen bijzonderheden, zodat we vrijwel altijd voor iedere VvE een passende aanbieding kunnen doen. U ontvangt een uitgebreide offerte naar aanleiding van specifieke wensen.

Waarde taxatie
Vink Verbeek heeft contacten met diverse taxateurs en begeleidt uw VvE naar een vakkundig taxatierapport. Tevens berichten wij het bestuur wanneer het rapport vernieuwd moet worden. Hierdoor beperken we de financiële risico’s voor eigenaren, zodat er bij schade geen financiële problemen ontstaan door onderverzekering.

Accurate verzekeringspolis
Na het afsluiten van de gekozen polis voert Vink Verbeek een administratieve controle uit of alle eisen/wensen ook goed zijn doorgevoerd bij de opmaak van de polis door de gekozen verzekeraar. Bij fouten wordt de polis dan direct aangepast.

Schade begeleiding
Afhankelijk van de gekozen polis/maatschappij begeleidt Vink Verbeek de VvE en/of de individuele eigenaar ingeval van een schade. Hierbij vertegenwoordigt Vink Verbeek het belang van de VvE/de eigenaar.

Inventarisatie aanbod en voorwaarden VvE Verzekeringen
Vink Verbeek vergelijkt jaarlijks het aanbod van VvE-verzekeraars op voorwaarden en premie. Indien relevant/mogelijk ontvangt uw VvE (bestuur) tijdig een nieuw voorstel/aanbod voor uw VvE.


VvE-beheerder Fidata heeft de verzekeringen van uw VvE bij ons ondergebracht. Is uw VvE in beheer bij Fidata, dan vindt u hier informatie.


Heeft Vink Verbeek een offerte voor uw VvE uitgebracht, dan kunt u hier de polisvoorwaarden van de geoffreerde maatschappij(en) zelf inzien. Bovendien vindt u er de relevante schade-instructies.


Laadpalen in een parkeergarage

Het aantal elektrische auto’s stijgt fors. Hoe ga je daar mee om? Lees meer»


Regelmatig horen wij van onze verzekerden dat zij een appartement hebben gekocht. Zij zijn dan lid geworden van de Vereniging van Eigenaren, welke verontrustend vaak “slapend” blijkt te zijn.

Een slapende VvE activeren
Een actieve Vereniging van Eigenaren (VvE) kan de waarde van een appartement in positieve zin beïnvloeden en komt dus de verkoopbaarheid ten goede. Heeft u een appartement gekocht in een complex met een slapende VvE, dan loont het om deze ‘wakker te schudden’. Om een slapende VvE te activeren zijn er 2 keuzes: U schakelt een externe beheerder in of u doet alles zelf. Overweegt u alles zelf te doen, bekijk dan de informatie.

VvE-beheer, er zijn 2 keuzes:
1. Extern beheer: Stel een externe beheerder aan. In overleg besteedt u alle, of een deel van de werkzaamheden uit.
Waarom kiezen voor extern beheer?
Hoewel wettelijk verplicht, kan van een eigenaar van een appartement niet verwacht worden dat hij of zij op de hoogte is van alle wetgevingen op het gebied van het beheer van een VvE. Met enige regelmaat verandert de wetgeving en ook de technologische kennis die nodig is om goed overzicht te houden en inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de installaties die in het complex aanwezig zijn. Voor de VvE kan het daarom prettig zijn als deze diensten uitbesteed kunnen worden aan een professionele partij die zich dagelijks met het beheer van de VvE bezighoudt. Zowel bij nieuwbouw als bestaande bouw is goed beheer van groot belang om waardevermindering van uw bezit en afname in het woongenot te voorkomen.
2. Doe het beheer van uw VvE zelf. U bent zelf (wettelijk) verantwoordelijk voor uw VvE.
Wat uw keuze ook is, voor alle relevante verzekeringen kunt u altijd uitstekend terecht bij Vink Verbeek (zie ook verder op deze pagina).

Actieve VvE
Bent u eigenaar in een actieve VvE, maar herkent u de problemen rond bestuurder en opvolging, ook dan is extern beheer een optie!
Het beheren van een VvE is een tijdrovend karwei en bovendien moet de beheerder van vele markten thuis zijn. Voor het beheer kan dan worden samengewerkt met een externe beheerder. Deze partij kan zowel de administratie als het technisch beheer verzorgen. Vanwege de continuïteit is het vaak niet wenselijk dat de vereniging zelf het beheer uitvoert. Door wisseling in eigendom wordt de continuïteit in gevaar gebracht. Hierdoor kan het overzicht verloren raken en moet elk nieuw bestuur of nieuwe beheerder zich weer opnieuw inwerken wat veel tijd vergt. Veel eigenaren zijn (te) druk met andere bezigheden en zijn in mindere mate geïnteresseerd in een bestuursfunctie. U kunt het beste voor hebben met de vereniging, maar denk ook aan de opvolging in de toekomst!

Verzekeringen
Goede verzekeringen ten behoeve van een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn belangrijk. Deze kunt u uiteraard afsluiten via Vink Verbeek; vraag vrijblijvend een offerte aan!

Verzekeringen die een VvE moet afsluiten (wettelijk verplicht):
Gebouwverzekering
Aansprakelijkheidsverzekering
Verzekeringen die een VvE kan afsluiten:
Glasverzekering
Eigenaarsdeel (verbeteringen zoals keuken, badkamer)
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Milieuschadeverzekering (voor milieuschade door zonnepanelen na brand/storm)
Verzekeringen die een individuele eigenaar kan afsluiten:
Eigenaarsdeel (indien niet (voldoende) geregeld door de VvE)
Glasverzekering (indien niet geregeld door de VvE)
Inboedelverzekering
lees meer»

Het niet te onderschatten probleem van onderverzekering
Rekenvoorbeeld: Een appartementencomplex in Zwolle heeft 10 appartementen. De VvE heeft het appartementencomplex verzekerd voor €1.500.000. Door een forse brand loopt het complex een schade op van €715.000. De schade-expert stelt vast dat de herbouwwaarde vòòr de brand €2.000.000 is. De VvE is dus voor €500.000 onderverzekerd.
Vergoeding bij schade: Door de onderverzekering wordt de schade in gelijke verhouding vergoed, dus:
1.500.000 / 2.000.000 = 75%; schade is €715.000, vergoeding 75%: €536.250
Er blijft een schadebedrag over van €178.750, wat de gezamenlijke eigenaars moeten betalen, dus €17.875 per eigenaar.

Vink Verbeek zorgt ervoor dat bovenstaande onwenselijke situatie niet gebeurt bij VvE’s waarvan we de verzekeringen mogen verzorgen. Met een, op basis van een taxatierapport vastgestelde herbouwwaarde, is er garantie tegen onderverzekering. Wij adviseren dan ook altijd, ook bij nieuwbouw, een taxatie te laten uitvoeren. Vink Verbeek heeft contacten met diverse taxateurs en begeleidt uw VvE naar een relevant/vakkundig taxatierapport.

Kleine VvE’s en het handelsregister
Inschrijving in het handelsregister is verplicht sinds 2008. Het blijkt dat er de nodige problemen zijn bij de inschrijving: Voor inschrijving is een bestuurder nodig en bij kleine VvE’s is die er vaak (nog) niet. Ook in zo’n geval biedt een externe beheerder uitkomst.